GeoGebra prejela prestižno 2009 Tech Award nagrado


GeoGebra, slovenskim učiteljem matematike dobro poznani program, ki je povsem prosto dostopen, je prejel prestižno nagrado Tech Award v kategoriji Izobraževanje. Nagrada Tech Award se podeljuje od leta 2001. Ustanovljena je bila na pobudo tehnoloških korporacij iz Silicon Valley v Kaliforniji in jo danes sponzorirajo največji svetovni tehnološki velikani kot so Intel, Microsoft, Nokia in drugi. Nagrada je prerasla v svetovno priznanje za inovativno uporabo tehnologije v korist človeštva. Nagrada pokriva področja Zdravstva, Izobraževanja, Okolja, Ekonomskega razvoja in Enakosti. V vsaki kategoriji posebna komisija letno izbere tri nagrajence, ki prejmejo nagrado v višini 50 000 $. Poleg tega so nagrajenci vključeni v Tech Awards Network (TAN), ki skrbi za promocijo nagrajenih idej.

GeoGebro je zasnoval Markus Hohenwarter leta 2001 na Univerzi v Salzburgu. GeoGebrin razvoj se je pod Markusovim vodstvom nadaljeval na Floridski Univerzi v ZDA, z letom 2009 pa na Univerzi v Linzu, kjer danes dela prof. Hohenwarter. V razvoju Geogebre danes sodeluje že velika skupina predvsem prostovoljcev iz vsega sveta. Geogebra je uporaben in enostaven program, ki je lahko izjemno koristno orodje za vsakega učitelja matematike. Omogoča povezovanje in interaktivno delo v geometriji, algebri in statistiki.

Med častnimi gosti in nagrajenci na svečani gala 2009 Tech Awards prireditvi 19.11.2009 v dvorani Tehnološkega muzeja v McEnery Centru v San Jose v Kaliforniji je bil poleg prof. Hohenwarterja in drugih nagrajencev tudi Nobelov nagrajenec Al Gore, ki je bil posebej odlikovan za humanitarno delo.

Program Geogebra je zaradi svoje enostavnosti, zmogljivosti in zastonjskosti izjemno razširjen po vsem svetu. Iz spletnega naslova http://www.geogebra.org/, kjer lahko najdemo tudi druge informacije o GeoGebri, je program mesečno naložen približno 300 000 krat. Uporablja se v 190 deželah in je celo že integriran v mnoge učbenike. GeoGebro je mogoče uporabljati v 50 različnih jezikih. Po zaslugi prof. Šenvetra iz Gimnazije Ptuj je bila Slovenščina eden prvih jezikov v katerega je bila GeoGebra prevedena. GeoGebra je skupaj s konkurenčnim in prav tako zastonjskim programom RiŠ široko uporabljena v slovenskih interaktivnih učnih gradivih E-um: http://www.e-um.si/. Za učitelje matematike je bilo v Sloveniji že več izobraževanj/delavnic npr. v okviru izpopolnjevanj za učitelje na Fakulteti za matematiko in fiziko UL (http://uc.fmf.uni-lj.si/geo/). Da nagrajeno GeoGebro Slovenci kreativno uporabljamo priča tudi dejstvo, da je bil med štirimi plenarnimi predavatelji na Prvi mednarodni GeoGebra konferenci 14-15. julija 2009 v Hagenbergu v Avstriji tudi slovenski predavatelj.

Čestitke in nadaljnja spodbuda za plodno uporabo GeoGebre vsem ustvarjalcem in uporabnikom!

Damjan Kobal
Fakulteta za matematiko in fiziko
Univerza v Ljubljani

 

NAZAJ